Tom, Daan, Susan& Geert-Jan Derksen
Home
De familie Derksen
Fotoalbum
Millingen a.d. Rijn
Links
Millingen a.d. Rijn

Millingen aan de Rijn is het dorp waar wij wonen.

het kerkje in de zalmstraat  Dit is de oude winkel van "janssen de smid"en hier staat nu ons huis  vanaf de dijk richting zalmstraat

Millingen aan de Rijn, het dorp

Dorpskernen in het riviergebied zijn meestal gelegen op oude rivierduinen. Daar is immers een vast grondslag en de wat hogere ligging biedt enige bescherming tegen hoogwater. Deze vestigingsplaatsen werden in de loop van de tijd versterkt door het maken van kunstmatige plaatselijke ophogingen: de terpen of pollen. In ons dorp wordt een bijzondere plaats ingenomen door de Heerbaan, de hoofdontwikkelingsas deel uitmakend van een  tracé van Leiden tot Keulen. Deze route stamt uit de Romeinse tijd en is zelfs ouder dan de huidige loop van de rivier. Het dorp is gelegen op een Romeins oeverwallensysteem, waarvan tussen 200 en 500 veel is weggeslagen en werd eind Merovingsche tijd (7e - 8e eeuw) weer bewoond. Deze vroege vestiging is ook overspoeld, getuige de overloopgeulen op de oeverwal. Het middeleeuws stratenpatroon van ons dorp is daarop gebaseerd. Ons dorp is gelegen in het oostelijk deel van het Rijk van Nijmegen, provincie Gelderland, in het centrum van de Duffelt, hart van de Gelderse Poort. 

Millingen aan de Rijn, de cijfers:

Totaal aantal inwoners5.862  (per 1.1.2007)
 
 Dorps plattegrond
  • totale oppervlakte 1.033 ha, waarvan 0,5 ha binnenwater
  • het wegennet is 41.743 meter, waarvan 3.896 meter fiets-, ruiter en wandelpaden 
  • totaal aantal woningen is 2443, waarvan 807 woningwetwoningen
  • lengte van de waterweg is 6.400 meter
  • aantal vierkante meters  openbaar groen is 348.700

De gemeente wordt omsloten door de Rijn / Waal, de landsgrens met Duitsland en de Gemeente Ubbergen. De toevoeging aan de Rijn is er pas per 01.01.1955 bijgekomen, dit om verwarring met de andere plaatsen Millingen te voorkomen.  Een groot deel van het natuurpark "de Millingerwaard" ligt in de gemeente. Dit natuur ontwikkelingsproject trekt veel natuur liefhebbers uit binnen en buitenland. Het project is gelegen in de Gelderse Poort, een natuurgebied globaal gelegen in de driehoek Emmerich (D) - Nijmegen - Arnhem. Millingen aan de Rijn, meer dan een dorp aan de rivier.
  

 

Romeinse Rijk
De loop van de Rijn is door de eeuwen heen sterk gewijzigd. Dijken waren er niet vroeger en de Rijn kon dus alle kanten op. In de Romeinse tijd werd in dit gebied een soort oeverwallen-systeem aangelegd. Rond die oeverval zijn veel sporen van bebouwing gevonden. Millingen is gebouwd op zo'n oude oeverwal. Omstreeks het begin van de jaartelling hebben de Romeinen geprobeerd een groot deel van het land van de Germanen te veroveren. Toen dat niet lukte, schermden de Romeinen hun Rijk vanaf ongeveer 50 af met een goed verdedigde grens. Langs de uitgestrekte noordelijke buitenrand van hun rijk bouwden de Romeinen in de eerste eeuw na Christus een reeks forten en wachttorens om hun territorium te kunnen bewaken. De Rijn vormde het meest noordelijk gedeelte van de oostelijke grens van het Imperium Romanum. Deze grens wordt wel aangeduid met de latijnse term  Limes. Slechts weinigen weten dat een deel van deze grens langs de (Oude) Rijn dwars door ons land liep. Die grens heeft een belangrijk stempel gedrukt op de bewoningsgeschiedenis van Midden- en Zuid-Nederland. Want in loop van de Middeleeuwen ontstonden op veel limeslocaties nederzettingen die uitgroeiden tot dorpen en steden: Nijmegen (garnizoensstad) is daar een voorbeeld van. De verschillende delen van het Romeinse Rijk waren verbonden door een netwerk van goed onderhouden, verharde wegen, de Heerbaan in ons dorp maakte hier deel van uit. Die wegen waren belangrijk voor het verplaatsen van troepen, voor de handel en voor de communicatie tussen Rome en de provincies. Ook in het zuiden van Nederland lagen zulke wegen, waarvan op verschillende plaatsen sporen zijn opgegraven.
De historische bronnen, met commentarii de bello Gallico in het bijzonder, vermelden dat de Rijn reeds in 51 v.C. door Gaius Iulius Caesar aangeduid werd als Rijksgrens, en zou dit blijven tot kort voor de val van het Romeinse Rijk.

Mijlpalen
Wegwijzers zijn een Romeinse uitvinding. Langs Romeinse wegen stonden mijlpalen - Milia. Millingen zou uit Milia kunnen zijn afgeleid. Ten zuiden van Xanten ligt ook een Millingen. Anderen zeggen dat Millingen is afgeleid uit de eigennaam Milo.
Wie het weet mag het zeggen.
.

Bron:  www.millingen.nl